0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Pečená dýně nadívaná houbami

Pro 8 osob Příprava: 35 minut Pečení: 1½ hodiny
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
350 g čerstvých lesních hub, očištěných a nakrájených na tenké plátky (nebo 120 g sušených hub namočených do 125 ml vlažné vody)
sůl a bílý pepř
650 g mascarpone
350 g ementálu, nastrouhaného
120 g parmazánu, nastrouhaného
3 vejce, ušlehaná
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
2 lžíce másla
8 plátků bílého chleba, bez kůrek, nejlépe den starého, nakrájeného na kousky
1 dýně hokkaido (asi 2 kg), odříznutý vršek (ten si schovám) a vydlabaná semínka
 
Postup přípravy
Ve velké pánvi rozehřeju máslo a olivový olej a osmahnu cibuli doměkka. Přidám k ní čerstvé houby, osolím je a opepřím, přiklopím a dusím asi 7 minut. Občas je promíchám. Pokud se rozhodnu pro sušené houby, přidám je do pánve i s vodou, ve které se namáčely, a dusím je, až změknou.
Mezitím dám do velké mísy mascarpone, ementál, parmazán, vejce, muškátový oříšek a všechno pěkně pečlivě promíchám. Nakonec trochu osolím, opepřím a vmíchám houby.
V menší pánvi rozpustím máslo, opeču na něm chleba, aby křupal a měl zlatou barvu.
Troubu předehřeju na 190 °C. Celou dýni postavím do zapékací mísy nebo na plech a začnu ji naplňovat po vrstvách. První vrstva je třetina houbové směsi, pěkně ji uhladím, na ni vsypu polovinu chleba, pak znovu houbovou směs, chleba a nakonec poslední třetinu houbové směsi.
Dýni zakryju odříznutým víčkem a dám ji péct na 1½ hodiny, až úplně změkne. Pak ji přinesu na stůl a na talíře nabírám porce dýňové dužiny s houbovou směsí. Všem nejvíc chutná s čerstvým bílým chlebem a dospělým se suchým bílým vínem.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.