4 porce
Příprava: 5 minut Vaření: 25–30 minut
1¼ litru hovězího vývaru
3 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
½ cibule, nakrájená nadrobno
420 g rýže arborio
50 g parmazánu, najemno nastrouhaného + na posypání
1 lžíci másla
sůl
olej s bílými lanýži nebo olivový olej na ozdobu
Postup přípravy
Vývar pomalu přivedu k varu, stáhnu plamen na minimum a nechám ho lehounce probublávat.
V litinovém kastrolu rozehřeju máslo a olivový olej a na středním plameni osmahnu cibuli doměkka – musím ji pořád míchat. Pak do kastrolu vsypu rýži a rychle a důkladně ji s cibulí promíchám.
K rýži přiliju jednu naběračku vařícího vývaru, neustále míchám a seškrabuju rýži ze dna a stěn, až absorbuje všechnu tekutinu. Přiliju další naběračku, stále míchám a seškrabuju a takhle pokračuju tak dlouho, až je rýže měkká, ale na skus stále pevná. Trvá to asi 25–30 minut. Tak 2 minuty předtím, než je rýže uvařená, přidám nastrouhaný parmazán a lžíci másla. Míchám, až se sýr roztaví. Ochutnám, pokud je potřeba, osolím a hned naberu na talíře, ozdobím lanýžovým nebo olivovým olejem a parmazánem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: