Pro 2 osoby
Příprava: 5 minut
1 lžíce másla
5 vajec
sůl
lanýž nebo pažitka
Postup přípravy
Na pánvi nechám na středním plameni rozpustit máslo, rozklepnu do ní vejce a osolím je. Když začnou bílky lehce tuhnout, stáhnu pánev z plotny a vejce opatrně promíchám. Pánev vrátím na plotnu a nechám ji asi deset sekund bez míchání stát na plameni. Znovu ji stáhnu z plotny a vejce promíchám.
Pokud jsou vajíčka hotová, čili - jsou krásně vláčná, nikde není vidět úplně tekutý syrový bílek nebo žloutek - mám hotovo. Pokud ne, vrátím je na plotnu a celý postup ještě jednou nebo víckrát zopakuju. Hotová vajíčka postrouhám lanýžem nebo posypu pažitkou a přikusuju čerstvý chleba s máslem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: