6 porcí
Příprava: 30 minut Uležení: 3 dny Dušení: 2–3 hodiny
7 kuliček jalovce
7 hřebíčků
10 kuliček černého pepře
2 lžičky mořské soli
1½ kg vepřové plece zbavené tuku, nakrájené na větší kostky
olivový olej
3 cibule, nakrájené nadrobno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
1 malá sušená chilli paprička, rozdrcená
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 láhve těžkého červeného vína
230 g rajčatového protlaku
2 bobkové listy
2 lžičky červeného vinného octa
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků, nasekaných najemno
Postup přípravy
V hmoždíři roztluču jalovec, hřebíček a pepř na hrubý prášek, přidám sůl a vše dobře promíchám. Směs koření nasypu do mísy a každou kostku masa v ní důkladně obalím. Pak maso rozložím do mělké mísy a pečlivě ji zakryju alobalem nebo potravinářskou fólií. Maso nechám uležet v lednici 3 dny, každý den každý kousek masa obrátím.
Teprve pak nastane druhá fáze.
V těžkém litinovém hrnci rozpálím na středním ohni část oleje. Kousky masa osuším papírovou utěrkou a postupně je v hrnci po obou stranách osmahnu dozlatova, to aby měly krásnou kůrčičku. Vždycky osmahnu pár kousků, vyndám je děrovanou lžící na talíř, přiliju trochu oleje a osmahnu další dávku.
Když je všechno maso opečené, přiliju do hrnce znovu trochu oleje a osmahnu na něm cibuli, pak přidám česnek a chilli papričku a smažím ještě minutku. Cibule ani česnek by neměly zhnědnout. Pak do hrnce bez masa naliju láhev vína, pečlivě vařečkou seškrabu ze stěn i ze dna všechny dobroty, které se tam při smažení přichytily. Přidám rajčatový protlak a bobkové listy a přivedu pomalu k varu. V té chvíli vrátím do hrnce maso, a pokud je třeba, přiliju z další láhve tolik vína, aby maso bylo ponořené.
Troubu předehřeju na 160 °C.
Víno přivedu znovu k varu, zakryju hrnec poklicí, vložím ho do trouby a peču 2–3 hodiny, až je maso tak měkké, že se rozpadá na vlákna. Pak maso vyndám děrovanou lžící, do hrnce přiliju sklenici vína, vinný ocet, přidám drcený česnek a rozmarýn. Hrnec dám na plotnu a omáčku pomalu znovu přivedu k varu. Nechám ji jemně probublávat, až se lehce zredukuje. Maso vrátím do omáčky, hrnec přiklopím a nechám asi 20 minut odpočinout. Nejvíc nám k němu chutná chleba a stejné víno, ze kterého jsem vařila.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: