Na 1 dvoulitrovou sklenici
Příprava: 20 minut, Odležení: 10 dnů
1 kg špekáčků s vysokým obsahem masa
sůl a pepř
5 cibulí, nakrájených na tenká kolečka
3 feferonky, nakrájené na tenké proužky + 2 v celku
Na lák:
750 ml octa
2 lžíce krupicového cukru
4 bobkové listy
10 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička hořčičných semínek
Postup přípravy
1. Nejdřív si připravím lák. Do kastrolu naliju ocet, přidám cukr a všechno koření a na mírném plameni zahřívám, až skoro k bodu varu a míchám, aby se cukr rozpustil. Sundám z plotny a nechám vychladnout.
2. Špekáčky oloupu a každý podélně nakrojím tak, aby na jedné straně držel při sobě. Na vnitřní, rozevřené straně je osolím, opepřím, proložím plátky cibule a pár proužky feferonek. Špekáčky sklapnu do původního tvaru, propíchám je vidličkou, aby dobře nasály lák, a případně spojím párátkem, aby držely pohromadě.
3. A teď je pěkně utopím. Na dno sklenice rozložím cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu v celku a pak špekáčky. Další vrstva je stejná: cibule, feferonky a špekáčky. Poslední vrstva je cibulová. Pěkně je ve sklenici přimáčknu a zaliju lákem, aby byly všechny utopené. A teď už musím 10 dní vydržet.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: