Na 20 kremrolí / Příprava 30 minut / Chlazení 1 hodina nebo přes noc / Pečení 15 minut
350 g hladké mouky
250 g másla + na pomazání trubiček
1 žloutek
1 lžíce octa
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
Na náplň
5 bílků
špetka soli
320 g krupicového cukru
moučkový cukr na ozdobu
1. Do velké mísy proseju mouku, přidám na kousky nakrájené máslo a prsty zpracuju na drobenku. Pak přidám žloutek, ocet a smetanu ke šlehání. Vypracuju vláčné těsto, zabalím ho do potravinové fólie a nechám ho hodinu nebo klidně přes noc odpočívat v chladu.
2. Troubu předehřeju na 180 °C. Těsto rozválím na pracovní ploše – nepodsypávám ho moukou – a nakrájím ho na 2 centimetry široké proužky, dlouhé asi 15 centimetrů. Natočím je na kovové trubičky, které jsem si předtím potřela rozpuštěným máslem. Natočené proužky potřu rozšlehaným vajíčkem, vyskládám je i s trubičkami na plech vyložený pečicím papírem a peču dozlatova. Trvá to asi ¼ hodiny.
3. Když kremrole vychladnou, opatrně z nich vyndám trubičky. Mezitím si připravím krém. V míse šlehám bílky se špetkou soli a postupně přidávám krupicový cukr. Když jsou bílky skoro ušlehané, přendám mísu se sněhem nad vodní lázeň. Pokračuju ve šlehání, až je sníh krásně lesklý a tuhý.
4. Vychladlý krém přendám do cukrářského sáčku a kremrole z obou stran naplním. Nakonec je posypu moučkovým cukrem.