4 porce
Příprava: 20 minut Vaření: 5 minut
1 lžíce másla
2 šalotky, nakrájené najemno
370 ml drůbežího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
300 g mraženého nebo čerstvého hrášku – asi 1 kg lusků
120 g crème fraîche
1 lžíce citronové kůry, nastrouhané
čerstvá bazalka a hrachové výhonky k podávání
olivový olej na ozdobu
bageta nebo rohlík na minitoustíky
Postup přípravy
1. V kastrolu rozpustím máslo a opeču na něm šalotky dosklovita. Pak přiliju horký vývar, osolím, opepřím a nechám na mírném plameni vařit 2 minuty. Sundám z plotny a nechám trochu vychladnout.
2. V dalším kastrolu přivedu vodu k varu, přidám hrášek a vařím 2–3 minuty. Hned sliju, propláchnu pod studenou vodou a přendám do ledové vody, aby se zastavil var a hrášek zůstal krásně hráškově zelený.
3. Polovinu vývaru a hrášek dám do mixéru a mixuju dohladka. Pomalu přilévám i zbývající vývar a mixuju, až dosáhnu konzistence, která se mi líbí.
4. Ohřeju, osolím, opepřím, ozdobím crème fraîche promíchaným s citronovou kůrou, bazalkou a hrachovými výhonky, pokapu olivovým olejem a podávám s minitoustíky.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: