Na 6 hermelínů Příprava:30 minut Odležení: 3dny
6 hermelínů, nejlépe sedlčanských
3 cibule, nakrájené na tenká kolečka
6 feferonek, zbavených semínek, nakrájených na tenká kolečka
4 bobkové listy
10 kuliček pepře
olivový olej
Na náplň
6 stroužků česneku, drcených
lístky ze 6 snítek bazalky, nasekané + pár lístků na ozdobu
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce sušených rajčat, naložených v oleji, nasekaných nadrobno
kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
3 lžíce parmazánu, nastrouhaného najemno
4 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Začnu náplní. V kamenné misce nebo v hmoždíři utřu česnek se solí, přidám bazalku a třu s česnekovou pastou, až je z toho kaše. Opepřím, přidám sušená rajčata, citronovou kůru, parmazán a důkladně promíchám. Postupně, po kapkách, přidávám olej, usilovně míchám, až je pasta hladká. Náplň jde udělat i v robotu nebo tyčovým mixérem, ale já si to radši užívám ručně.
Rozkrájím hermelíny podélně na poloviny. Polovinu každého potřu náplní, ozdobím 3 kolečky feferonky a pevně přiklopím.
Hermelíny navrstvím do sklenice. Začnu vrstvou cibule a pár kolečky feferonky, položím hermelín a znovu: cibule a feferonky, kterými také vrstvení ukončím. Po stranách přidám bobkové a bazalkové listy a kuličky pepře. Hermelíny do sklenice pořádně přitlačím a zaliju olivovým olejem. Uzavřu a nechám na chladném místě nejméně 3 dny zrát.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: