4-6 porcí Příprava: 50 minut Kynutí: 1 hodina Vaření: 6 minut
600 g hrubé mouky
2 špetky soli
20 g cukru
21 g droždí (1/2 kostky)
350 ml mléka, vlažného
2 žloutky
10 g másla
500 g borůvek
máslo, tvrdý tvaroh a moučkový cukr na ozdobu
Postup přípravy
Droždí rozdrobím do hrnku, přidám cukr a část mléka. Promíchám a nechám v teple vzejít, trvá to přibližně čtvrt hodiny.
Do mísy prosiju mouku se solí, vliju do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchala vejce. Osolím a vypracuju těsto. Popraším ho moukou a nechám na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopím na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhnětu z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajuju jednotlivé dílky, každý roztlačím v dlani a zabalím do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Připravené knedlíky přikryju utěrkou a nechám je asi čtvrt hodiny kynout.
Knedlíky vložím do osolené vroucí vody nebo na napařovač. Zakryju je poklicí a vařím tři minuty. Poklici sundám, knedlíky ve vodě obratím a už odkryté je vařím ještě tři minuty. Přesná doba záleží na jejich velikosti.
Když je vyndám, hned je propíchám vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se, přeliju je rozpuštěným máslem, posypu nastrouhaným tvarohem a cukrem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: