0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Kulajda

4 porce Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Smažení: 10 minut
4 hrsti čerstvých nebo 3 hrsti sušených hub
3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
sůl a mletý pepř
½ lžičky kmínu
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání
150 ml zakysané smetany
čerstvý kopr, nasekaný
ocet na dochucení + 1 lžíce na vaření zastřených vajec
4 křepelčí vajíčka
Na svítek
20 g másla + na smažení
špetka soli
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1 lžíce mléka
35 g krupičky
Postup přípravy
Čerstvé houby očistím a nakrájím na plátky, malé houbičky nechám v celku nebo je jen rozpůlím. Dám je do polévkového hrnce, přidám brambory a zaliju litrem vody. Osolím, opepřím, přidám kmín, nové koření, bobkový list, promíchám a přivedu k varu.
Stáhnu plamen a vařím asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Mouku rozkvedlám ve smetaně ke šlehání, přidám do polévky, důkladně promíchám a nechám asi 10 minut povařit. Pak do polévky vmíchám zakysanou smetanu, podle chuti dosolím, okyselím octem a přidám do ní kopr.
Každou porci polévky ozdobím pošírovaným křepelčím vajíčkem: v kastrůlku nebo hluboké pánvi přivedu k varu dostatek vody, přidám lžíci octa, stáhnu plamen na minimum, vejce vyklepnu do malé naběračky nebo lžíce a opatrně ho nechám vklouznout do vody. Vařím asi 1–2 minuty, aby byl bílek tuhý a žloutek tekutý. Děrovanou naběračkou vejce vylovím, nechám okapat a dám do polévky.
Ke kulajdě je strašně dobrý svítek. Ten udělám tak, že máslo umíchám se solí, přidám postupně jeden po druhém žloutky a pečlivě je utřu, přiliju mléko a promíchám. Z bílků ušlehám pevný sníh a spolu s krupičkou opatrně přimíchám k máslu se žloutky. V pánvi rozehřeju lžíci másla a dorůžova na něm z obou stran opeču svítky velké asi jako dlaň. Ke kulajdě je přikusuju nebo po kouskách házím do polévky.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.