4-6 porcí Příprava: 25 minut Pečení: 2 hodiny 30 minut Vaření: 30-35 minut
Na králíka
1 králík
sůl a čerstvě mletý pepř
8–10 stroužků česneku, prolisovaných
200 g plátků slaniny
pár snítek rozmarýnu
1 palice česneku, rozpůlená
olivový olej
1 lžíce hladké mouky
200 ml drůbežího vývaru
Na špenát
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 šalotka, nadrobno nakrájená
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
500 g čerstvého špenátu
sůl a čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
Na bramborové knedlíky
1 kg moučných brambor
100 g dětské krupičky
100 g polohrubé mouky
2 vejce
2 lžičky soli
Postup přípravy
Troubu předehřeju na 160 °C. Králíka omyju, osuším a naporcuju. Každý díl osolím, opepřím, potřu prolisovaným česnekem a obalím
plátky slaniny. Narovnám je do pekáče, přidám rozmarýn a rozpůlenou palici česneku a zastříknu olejem. Podliju trochu vodou, přiklopím a peču 1½ hodiny. Pak pekáč odklopím, troubu zesílím na 180 °C a peču ještě hodinu. Během pečení králíka přelévám výpekem, když je třeba, tak ještě trochu podliju vodou.
Pečeného králíka vyndám na ohřátou servírovací mísu a udržuju ho v teple. Do pekáče přidám lžíci hladké mouky, promíchám pečlivě s výpekem, seškrabu všechny opečánky ze stěn a ze dna pekáče, přiliju vývar, vymačkám do něj stroužky upečeného česneku, pečlivě promíchám a povařím do zhoustnutí. Pak omáčku přecedím přes jemné sítko, aby byla krásně hladká.
Zatímco se králík peče, udělám si špenát a bramborové knedlíky. Na špenát rozehřeju olej a máslo a osmahnu na nich šalotku doměkka, přidám česnek a opékám asi minutu. Pak přidám špenát, osolím, opepřím a míchám, až špenát zavadne. Nakonec vliju smetanu, promíchám a povařím na mírném plameni, až špenát zhoustne.
Na knedlíky dám omyté brambory ve slupce do hrnce, zaliju je vodou tak, aby byly akorát ponořené, osolím a vařím doměkka. Trvá to asi 20 minut. Pak brambory sliju, nechám je vychladnout a oloupu. Klidně si je můžu uvařit den dopředu. Oloupané brambory nastrouhám na jemném struhadle, přidám k nim krupičku, mouku, vejce a 2 lžičky soli a velmi rychle vypracuju hladké těsto. Z těsta vyválím dvě šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm a dám je vařit do velkého hrnce s jemně vroucí osolenou vodou. Vařím je asi 10–15 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyndám a po 5 minutách je nakrájím nití nebo ostrým nožem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: