Na 4–6 porcí
Příprava: 15 minut Opékání: 15 minut
220 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
50 g krupicového cukru
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
370 ml podmáslí
200 g ricotty
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr a skořice na obalení
125 g rozpuštěného másla na polévání
Postup přípravy
V míse promíchám mouku s práškem do pečiva a solí, přidám cukr, žloutky a podmáslí a všechno pečlivě promíchám nebo prošlehám. Z bílků ušlehám pevný sníh a spolu s ricottou po částech opatrně vmíchám do těsta.
Pánev lehce vymažu olejem a rozehřeju ji na středním plameni. Lžící nebo malou naběračkou vlévám do pánve malé množství těsta a opékám asi 2 minuty z každé strany, až jsou lívanečky krásně nadýchané a jemně zlatavé.
V míse promíchám moučkový cukr se skořicí. Hned po usmažení, ještě horké, v něm každý lívaneček obalím, skládám je do misky a každé patro přeliju lžící rozpuštěného másla.
Skořicové lívanečky můžu jíst kdykoliv, ale nejvíc mi chutnají k hrachové polévce.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: