0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Hrachovka s krutony

Na 6 porcí Příprava: 15 minut Vaření: 40 minut Pečení: 8–10 minut
2½ l hovězího vývaru
500 g předvařeného hrachu
50 g slaniny, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 lžička sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžičky majoránky
2 stroužky česneku, drcené
1 lžíce čerstvých lístků majoránky na ozdobu
Na krutony
140 g bílého pečiva, nakrájeného na kostičky
1 stroužek česneku, drcený
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Do velkého hrnce naliju vývar a uvařím v něm hrách podle návodu na obalu. Na nepřilnavé pánvi nasucho opražím slaninu, pak přidám máslo a nechám ho rozpustit. K máslu vsypu sladkou papriku a krátce opékám, aby se rozvoněla. Papriku je potřeba zapražit jen malou chvilku, jinak by zhořkla. Pak přisypu mouku a na mírném plameni míchám 4–5 minut, až jíška zrůžoví. Řídkou a ještě horkou jíšku naliju do uvařeného hrachu. Osolím, opepřím, přidám mezi prsty rozemnutou majoránku a 20 minut povařím. Nakonec vmíchám česnek a stáhnu polévku z plotny. Třetinu polévky rozmixuju, bude tak hustší a krémovější.
Zatímco se vaří polévka, připravím si krutony. Troubu předehřeju na 200 °C. Do pekáčku nasypu pečivo, přidám česnek, olivový olej, sůl a pepř, promíchám a dám péct. Peču 8–10 minut, až jsou krutony zlatohnědé a křupavé.
Hotovou polévku naliju do talíře, ozdobím krutony a čerstvou majoránkou.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.