0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Francouzské brambory

Na 4–6 porcí Příprava: 20 minut Pečení: 40 minut
1 kg pevných brambor
200 g libové slaniny, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
8 vajec
200 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo na vymazání
kyselé okurky k podávání
Postup přípravy
Brambory oloupu, omyju a nakrájím na tenká kolečka. Slaninu osmahnu v pánvi – nejdřív nasucho, pak přidám máslo a cibuli a opékám, až je slanina krásně zlatohnědá a cibule začíná lehounce hnědnout. Tři vejce uvařím natvrdo, vychladlá je nakrájím na plátky, zbylých pět prošlehám se smetanou, osolím a opepřím. Smetanu s vejci rozdělím napůl. Jednu část budu potřebovat hned, druhou až na konci zapékání.
Troubu předehřeju na 180 °C. Dortovou formu nebo remosku vymažu máslem. A začnu vrstvit. Nejprve brambory, pak slaninu s cibulkou, plátky vejce natvrdo a zaliju trochou smetanovo-vaječné směsi z první poloviny. Takhle pokračuju, až všechno spotřebuju. Poslední vrstva jsou plátky brambor, které jemně osolím a opepřím. Dám péct na 20–30 minut. Pak – když jsou brambory měkké –rovnoměrně naliju do formy druhou polovinu smetanovo-vaječné směsi, zesílím troubu na 200 °C a ještě 10 minut zapékám. Francouzské brambory mě nejvíc baví s kyselou okurkou.
 
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.