6 porcí
Příprava: 5 minut Vaření: 25 minut
60 ml olivového oleje + pár lžic na ozdobu
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
5 stroužků česneku, nakrájených na tenké plátky
200 ml bílého vína
2x 400g konzerva loupaných soudkovitých rajčat
½ l hovězího vývaru nebo vody
sůl a čerstvě mletý pepř
2 velké hrsti světlého chleba bez kůrky, nejlépe den starého, natrhané na centimetrové kousky
1 velká hrst bazalkových lístků + na ozdobu
60 g sýra pecorino romano, nastrouhaného + na ozdobu
½ lžičky červeného vinného octa
Postup přípravy
Ve velkém hrnci rozehřeju olivový olej a osmahnu na něm cibuli. Přidám česnek a opékám ještě minutu. Přiliju víno, nechám ho projít varem, aby se odpařil alkohol. Pak přidám rajčata, vývar nebo vodu, osolím a opepřím, vařečkou promačkám rajčata, přivedu k varu a na mírném ohni vařím 15 minut.
Hned potom přidám do hrnce chleba, pečlivě promíchám a pomalu vařím dalších 10 minut. Pak polévku stáhnu z plotny, vmíchám natrhané lístky bazalky a sýr pecorino romano, promíchám a nechám polévku hodinu odpočinout. Nakonec přidám vinný ocet, polévku prohřeju, ale dobrá je i o pokojové teplotě, rozdělím ji do talířů nebo misek, ozdobím ji lístky bazalky, pecorinem a pokapu olivovým olejem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: