0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Pljeskavica s ajvarem

Na 4–6 porcí Příprava: 30 minut Pečení: 30 minut Vaření: 3 hodiny Odležení: 8–12 hodin Grilování: 10–15 minut
Na pljeskavicu:
250 g mletého hovězího masa, nejlépe hrudí
250 g mletého jehněčího masa
175 g vepřového masa, nejlépe plece
sůl a čerstvě mletý pepř
1 cibule, nakrájená najemno
olivový olej
Na ajvar:
2 menší lilky
5 kg červených kapií
1 palice česneku, stroužky nadrcené
1 lžíce citronové šťávy
170 ml slunečnicového oleje
sůl
Na omáčku “kajmak”:
75 g sýra feta, rozdrobeného
230 g zakysané smetany
230 g krémového smetanového sýra
K podávání:
pita chléb
1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
1 bílá cibule, nakrájená na tenké plátky
chilli papričky, omyté, očištěné, nasekané najemno
Postup přípravy
1. Nejprve si připravím ajvar. Troubu rozpálím na 200 °C. Lilky i papriky dám péct. Lilek asi na 30 minut, papriky na tak dlouho, až se slupky pokryjí puchýřky. Papriky pak přendám do mísy, přetáhnu je potravinářskou fólií a nechám zapařit. Pak je oloupu, zbavím stopky a semen a propasíruju lisem na brambory. Lilek rozkrojím a vydlabu z něj dužinu. Obojí přendám do hrnce, přidám česnek, citronovou šťávu, olej a sůl. Vařím na mírném plameni za častého míchání 3 hodiny do husté pasty – ajvaru.
2. Na pljeskavicu všechna mletá masa v míse osolím, opepřím a začnu rukama hníst jako těsto. Hnětu asi 15 minut, až se všechny druhy masa krásně propojí a v masové směsi nezůstane žádný vzduch. Nakonec do masa vhnětu cibuli a nechám 8–12 hodin v lednici odpočinout. Když začnu maso znovu zpracovávat, potřu si ruce olejem a nejprve vytvořím koule velké asi jako broskve, které zploštím na placky. Placky griluju 5–8 minut z každé strany.
3. Připravím si omáčku „kajmak“. Pečlivě promíchám sýr feta se zakysanou smetanou a krémovým sýrem. Pokud je třeba, dosolím.
4. Pljeskavicu podávám s pita chlebem, cibulí, chilli papričkou, kajmakem a ajvarem.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.