Na 6 porcí
Příprava: 40 minut Vaření: 30 minut Grilování: 10 minut
6 plátků krkovičky bez kosti, silných asi 1 cm
Na BBQ omáčku:
3 lžíce olivového oleje
1 menší cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
50 ml chilli omáčky
125 ml piva
85 g medu
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce dijonské hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř
Na jablečný kečup:
350 g zelených jablek (Granny Smith), oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na tenké plátky
150 g krupicového cukru
150 ml jablečného octa
½ vanilkového lusku
10 ml citronové šťávy
Postup přípravy
1. Začnu kečupem. Do hlubší pánve dám jablka, cukr, ocet, vanilkový lusk a na středním plameni přivedu k varu. Stáhnu plamen a za občasného míchání vařím asi 10 minut, až jablka změknou. Přecedím přes sítko, vanilkový lusk vyndám. Čistou tekutinu uschovám, jablka rozmixuju na husté pyré. K pyré přiliju citronovou šťávu a tolik uschované tekutiny, aby získalo konzistenci kečupu. Propasíruju přes sítko a dám zatím do lednice.
2. Krkovičky omyju, osuším a připravím si omáčku na potírání. Ve středním kastrolu rozehřeju olej a opeču v něm cibuli a česnek doměkka. Přimíchám chilli omáčku, pivo, med, worcesterskou omáčku, hořčici, osolím a opepřím. Na mírném plameni přivedu k varu a nechám za občasného míchání lehounce probublávat asi 20 minut, až vznikne hustší omáčka.
3. Rozpálím gril. Krkovičky ponořím na pár minut do omáčky, pak je vyndám, rozložím je na gril a griluju je asi 5 minut z každé strany. Během grilování je stále potírám BBQ omáčkou. Podávám je s jablečným kečupem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: