0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Grilované kuře s ledovým salátem s modrým sýrem a cibulkou

4 porce Příprava: 30 minut Marinování: přes noc Grilování: 40 minut
25 g chilli pasty
50 g másla
50 ml javorového sirupu
2 stroužky česneku, nadrcené
1 kuře, asi 1,5 kg
Na kořenicí směs (na 300 g, na kuře potřebuju 50 g):
10 g fenyklových semínek
1 lžička římského kmínu
1 lžička kuliček černého pepře
1 lžička koriandrových semínek
100 g tmavého hnědého cukru
50 g krupicového cukru
10 g sušeného česneku
100 g jemné soli
15 g uzené mleté papriky
30 g sladké papriky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mletého chilli
Na salát:
1 ledový salát
2 krajíce chleba, natrhané na kousky
olivový olej
1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
100 g modrého sýra
100 ml podmáslí
4 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
 
Postup přípravy
1. Nejdřív si udělám kořenicí směs. Na pánvi na středním plameni pražím za občasného míchání fenyklová semínka, římský kmín, pepř a koriandrová semínka tak dlouho, až se rozvoní. Trvá to několik minut. Pak koření přesypu do misky, nechám vychladnout a pak je nahrubo rozmixuju. Přidám zbývající přísady a znovu důkladně promixuju. Kořenicí směs zvážím, 50 g vrátím do mixéru, zbytek se mi bude hodit jindy.
2. Ke směsi koření do mixéru přidám pastu z chilli papriček, máslo, javorový sirup, česnek a mixuju, až vznikne pasta.
3. Připravím si kuře. Omyté a osušené ho položím na pracovní plochu prsíčky dolů. Nůžkami na drůbež z něj po obou stranách po celé délce vystřihnu páteř a odstraním ji. Pak kuře obrátím, přitlačím dlaněmi k pracovní ploše tak, aby se zploštilo, křídla zastrčím pod kuře, do stehen udělám ostrým nožem pár asi 1 cm hlubokých zářezů a kuře propíchnu dvěma grilovacími jehlicemi, aby drželo pohromadě.
4. Celé kuře pořádně pomažu pastou z mixéru ze všech stran a dám ho přes noc do lednice.
5. Rozpálím gril. Kuře položím na gril kůží dolů a přikryju ho alobalem a griluju asi 15 minut, pak ho obrátím, zase přikryju alobalem a griluju přibližně dalších 25 minut, až je kuře hotové. Nechám ho 10 minut odpočívat. Kuře se může připravit i v troubě vyhřáté na 220 °C. Lehce vymažu pekáč nebo zapékací mísu a kuře do ní položím kůží dolu. Pak je postup stejný jako na grilu.
6. Mám čas připravit salát. Ledový salát rozkrojím na čtvrtky a každou čtvrtku trochu okrájím, aby vznikl obdélník. Kousky chleba rozložím na plech a nechám je v troubě rozehřáté na 200 °C rovnoměrně opéct.
7. V pánvi na mírném plameni nechám rozehřát asi 2 lžíce oleje, přidám cibuli a za občasného míchání opékám tak dlouho, až cibule zkaramelizuje a má krásnou zlatohnědou barvu. Sundám pánev zatím z plotny.
8. Připravím si dresink. Modrý sýr s podmáslím promíchám vidličkou v misce. Připravené kusy salátu rozdělím na talíře, zaliju je dresinkem, posypu opečenou cibulí, kolečky jarní cibulky a nahoru rozdrobím opečený chleba. Podávám s grilovaným kuřetem.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.