4–6 porcí
Příprava: 20 minut Marinování: 1 hodina Grilování: 10–15 minut
2 kusy čerstvé citronové trávy
50 ml sójové omáčky
2 hrsti listů čerstvého koriandru + na ozdobu
kousek čerstvého zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný
4 stroužky česneku, prolisované
1 velký filet z lososa (asi 1 kg)
4 lžíce medu
1 červená chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno
2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
2 limety, rozpůlené
zelený salát k podávání
Postup přípravy
1.V hmoždíři roztluču citronovou trávu, až se rozvoní. Přimíchám k ní sójovou omáčku, koriandr, zázvor a česnek. Lososa položím na tác a celého ho rovnoměrně pomažu touto marinádou. Zakryju ho potravinářskou fólií a dám ho na hodinu do lednice marinovat.
2. Gril v troubě rozehřeju na 200 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Po hodině marinování přesunu lososa na připravený plech, potřu ho medem, dám do trouby a griluju 10–15 minut, aby byl akorát pečený.
3. Přesunu ho na servírovací mísu nebo prkýnko, vidličkou to trochu natrhám, posypu ho chilli papričkou, jarní cibulkou, lístky koriandru a podávám ho s limetami a zeleným salátem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: