0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Dort Mississippi

Na 10 porcí Příprava: 45 minut Pečení: 55 minut Chlazení: přes noc + 30 minut
Na korpus:
70 g másla, rozpuštěného + na vymazání
40 sušenek Oreo (430 g)
Na čokoládové těsto
170 g kvalitní hořké čokolády
60 g másla
1 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
1 lžíce vanilkového extraktu
6 větších vajec, pokojové teploty, žloutky a bílky zvlášť
100 g tmavého cukru
100 g krupicového cukru
Na čokoládový pudink:
150 g krupicového cukru
40 g kakaa holandského typu
40 g kukuřičného škrobu
špetka soli
4 žloutky
620 ml plnotučného mléka
40 g másla
90 g kvalitní hořké čokolády, nasekané
2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
300 ml smetany ke šlehání
3 lžíce krupicového cukr
Postup přípravy
1. Máslem vymažu kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, dno vyložím pečicím papírem a taky ho lehce pomažu máslem. Sušenky rozmixuju najemno, přendám je do mísy, přiliju máslo a vidličkou promíchám. Sušenkovou hmotu namačkám do formy tak, aby se rovnoměrně rozprostřela po dně i stěnách. Formu dám do mrazáku a 10 minut chladím. Mezitím rozehřeju troubu na 150 °C, vyndám formu z mrazáku a peču 10 minut. Korpus pak nechám vychladnout.
2. Teplotu v troubě zvýším na 180 °C na pečení čokoládového těsta. Připravím si vodní lázeň: nad hrnec s mírně bublající vodou postavím žáruvzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny, do misky nalámu čokoládu, přidám máslo a za občasného míchání nechám rozpustit. V další misce promíchám 60 ml vlažné vody s kakaem, solí a vanilkovým extraktem a dám zatím stranou. V robotu nebo ručním šlehačem šlehám žloutky s tmavým cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Přidám rozpuštěnou čokoládu a pečlivě promíchám. Přiliju směs vody, kakaa a vanilkového extraktu, krátce prošlehám, až se vše promíchá.
3. V další míse ušlehám do polotuha bílky, pak postupně za stálého šlehání přisypu krupicový cukr a ušlehám pevný, lesklý sníh. Po částech ho opatrně vmíchám do žloutkovo-čokoládové směsi. Těsto přendám do vychladlého sušenkového základu, rovnoměrně ho rozetřu a peču 38–42 minut, až bude náplň po okrajích pevná a uprostřed se bude ještě lehce chvět. Nechám vychladnout, pak formu zabalím pevně do potravinářské fólie a dám ji vychladit do lednice na 3 hodiny nebo radši přes noc.
4. Pak si uvařím pudink. V hrnci promíchám cukr, kakao, škrob a sůl. Přidám žloutky a vše důkladně promíchám – vznikne poměrně hustá hmota. Postupně do ní všlehám mléko. Na středním ohni přivedu za stálého míchání k varu, stáhnu plamen, vařím 30 sekund, sundám z plotny a naliju do mísy. Do směsi přidám máslo, nasekanou čokoládu, vanilkový extrakt a míchám, až se čokoláda rozpustí. Pokud mám pocit, že pudink není úplně hladký, propasíruju ho přes jemné síto. Nechám ho 15 minut chladnout, pak mísu s pudinkem přetáhnu potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku – neudělá se tak škraloup. A dám ho chladit do lednice nejméně na 3 hodiny nebo také přes noc.
5. Dort a pudink vyndám z lednice, pudink promíchám, naliju ho na dort, rovnoměrně rozetřu a dám dort na 30 minut vychladit do lednice.
6. Mezitím ušlehám v míse smetanu do polotuha, přisypu cukr a vyšlehám tuhou šlehačku. Dort vyndám z lednice a šlehačku na něj rovnoměrně rozetřu. Dort vyndám opatrně z formy a podávám.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.