0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Slepičí polévka

Na 6–8 porcí Příprava: 15 minut Vaření: 2–2½ hodiny
1 slepice, v celku nebo rozpůlená
2 větší cibule, zbavené jen vrchní slupky
½ celeru, očištěného, v celku
3 mrkve, očištěné
2 petržele, očištěné
sůl
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce másla
3 lžíce koňaku
mletý pepř a špetka mletého zázvoru na dochucení
nasekaná hladkolistá petrželka na ozdobu
Na kapání
2 vejce, případně trocha mléka
5–6 lžic hrubé mouky
špetka muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
1 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
špetka soli
Postup přípravy
1. Omytou slepici vložím do velkého hrnce a zaliju ji studenou vodou, aby byla akorát ponořená. Přidám obě cibule, půlku celeru, dvě mrkve v celku, jednu celou petržel, sůl, pepř, nové koření a bobkové listy. Na středním plameni přivedu k varu, stáhnu oheň na úplné minimum, zakryju hrnec poklicí a na mírném plameni vařím – táhnu – asi 2 hodiny, až je slepice krásně měkká.
2. Hotový vývar přeliju přes jemný cedník do jiného hrnce. Nechám ho vychladnout a z povrchu odeberu většinu tuku. Ze slepice oberu maso, část ho nakrájím a vrátím do vývaru.
3. Zbylou zeleninu nakrájím na kousky, osmahnu ji na másle, dám ji do vývaru a 10–15 minut povařím. Pár minut před koncem přidám do polévky koňak, nechám ho krátce povařit – alkohol se vypaří a vývar získá úžasnou sílu a vůni.
4. V hrníčku prošlehám vejce, přidám mouku, muškátový oříšek, bylinky, sůl a vymíchám vidličkou řídké, ale zároveň kompaktní těstíčko. Po troškách ho pomalu vkapu do mírně vroucí polévky. Uvařené je během minuty.
Nakonec polévku dosolím, opepřím, lehce popráším zázvorem a posypu petrželkou.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.