0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Líčka na víně s bramborovou kaší

Na 6 porcí Příprava: 30 minut Pečení: 2,5–3 hodiny
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
3x 400g hovězí líčka, očištěná, omytá a osušená
2 karotky, očištěné a nadrobno nakrájené
1 stonek řapíkatého celeru, očištěný a nadrobno nakrájený
3 šalotky, nadrobno nakrájené
3 stroužky česneku, nadrcené
70 g rajčatového protlaku
10 větviček tymiánu
2 bobkové listy
2 lžíce tmavého cukru
500 ml suchého červeného vína
750 ml hovězího vývaru
1 lžíce kuliček růžového pepře
Na bramborovou kaši
1 kg moučných brambor typu C, oloupaných a nakrájených na stejné ostičky
120 g másla, nakrájeného na kostky
180 ml smetany na šlehání
180 ml plnotučného mléka
sůl
Postup přípravy
Troubu předehřeju na 180 °C. V těžkém litinovém kastrolu pomalu rozehřeju na středním plameni dvě lžíce olivového oleje.
Mouku promíchám v širší misce se solí a pepřem a kusy hovězí masa v ochucené mouce obalím. Mouku z každého kousku masa trochu oklepu a po částech je v kastrolu opeču ze všech stran, až jsou krásně hnědé. Trvá to asi 3–4 minuty. Vyndám je děrovanou naběračkou a dám zatím stranou.
Do kastrolu přiliju zbylé 2 lžíce oleje, přidám karotky, celer, šalotky a opékám asi 3–4 minuty dozlatova. Na poslední minutu přidám i česnek. Pak přidám do kastrolu rajčatový protlak a za stálého míchání vařím další minutu.
Opečená hovězí líčka vrátím do kastrolu, přidám tymiánové větvičky, bobkové listy, cukr, víno, vývar a zvýším plamen. Přivedu k varu, zakryju poklicí a přendám kastrol do trouby. Peču dvě a půl až tři hodiny, až jsou líčka tak měkká, že se téměř rozpadají.
45 minut předtím, než mají být líčka hotová, začnu s bramborovou kaší. Brambory v hrnci zaliju studenou vodou, aby byly na prst ponořené, osolím a přivedu k varu. Vařím přibližně 25 minut doměkka, pak brambory scedím, vrátím je zpět do hrnce a mačkadlem na brambory je pořádně rozmačkám. Vmíchám postupně máslo. V dalším kastrůlku přivedu k varu smetanu s mlékem, když se začnou vařit, stáhnu je z plotny. Ručním šlehačem šlehám brambory v hrnci a postupně k nim přilévá smetanovo-mléčnou směs a pokračuju ve šlehání, až je kaše hladká a nadýchaná. Ochutnám ji a případně dosolím. Pak ji zakryju poklicí, zabalím do utěrky a schovám do peřiny, aby nevystydla.
Upečené maso vyndám z kastrolu a na chvíli stranou. Omáčku přecedím a vrátím zpět do kastrolu. Zahřívám ji na středním plameni, přidám k ní kuličky pepře, přivedu ji k varu a vařím tak dlouho, až se trochu zredukuje a mírně zhoustne. Maso nakrájím a podávám ho s bramborovou kaší, zalité omáčkou.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.