0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Pomalu pečená vepřová plec

8–10 porcí Příprava: 20 minut Pečení: 6 hodin
3 kg vepřové plece s kůží
2 lžíce drceného kmínu
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
3 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
1½ kg malých pevných brambor
8 stroužků česneku ve slupce
1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na klínky
2 mrkve, očištěné, nakrájené na větší kusy
3 petržele, očištěné, nakrájené na větší kusy
několik snítek čerstvého tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
1½ lžíce hladké mouky
250–300 ml kuřecího vývaru + na podlití
čerstvě mletý pepř na ozdobu
 
Postup přípravy
1. Troubu předehřeju na 160 °C. Kůži na mase nařežu „cik cak“. V mističce promíchám kmín, pepř, sůl a olivový olej a směs důkladně vmasíruju do kůže a do masa. Maso položím do většího pekáče a peču 4 hodiny. Pokud je třeba, podliju ho kuřecím vývarem.
2. Mezitím pečlivě omyju brambory a spolu s česnekem, cibulí, mrkví, petrželí a tymiánem je dám do mísy, přeliju olejem, osolím a opepřím a rukama dobře promíchám. Pak vše nasypu do pekáče k masu, část dám i pod maso a peču další 2 hodiny. Pokud je třeba, podlévám kuřecím vývarem.
3. Až je maso upečené tak, že ho jde natrhat vidličkou, vyndám ho spolu se zeleninou a brambory na servírovací mísu, zakryju alobalem a nechám chvíli odpočinout – maso tak bude ještě křehčí. Pokud by náhodou nebyla kůrčička vypečená dokřupava, rozpálím v troubě gril a ještě než maso přendám na servírovací mísu, vrátím ho na pár minut do trouby dopéct pod gril.
4. Z pekáče sliju všechen tuk a nechám tam jenom tak 3 lžíce. Pekáč přesunu na plotnu, do výpeku nasypu mouku a na mírném plameni udělám jíšku. Za stálého míchání přiliju vývar, pečlivě oškrábu všechny „opečánky“ ze stěn a dna pekáče a přivedu k varu. Vařím asi 10 minut, až vznikne hustá omáčka. Omáčku propasíruju přes jemné sítko, případně osolím a podávám k masu, bramborám a zelenině. Maso těsně před podáváním natrhám vidličkou a posypu čerstvě mletým pepřem.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.