0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

Gróbská husí stehna s lokšemi

4 porce Příprava: 30 minut Odležení: 4–6 hodin Pečení: 2½–3½ hodiny
4 husí stehna nebo celá mladá husa
sůl
hrst kmínu
200 ml smetany ke šlehání
Na lokše
1 kg brambor
sůl
200 g polohrubé mouky 
Postup přípravy
Stehna omyju, osuším, nasolím a nechám 4–6 hodin v chladu odpočinout, aby se dobře prosolila. Pak je posypu kmínem, naskládám je do pekáče, trochu podliju vodou a dám na 20 minut zatáhnout do trouby, kterou jsem si předehřála na 250 °C. Po 20 minutách stáhnu teplotu v troubě na 160 °C, pekáč zakryju alobalem a peču 2–3 hodiny. Stehna během pečení jednou obrátím a polévám je vypečeným sádlem. Když jsou stehna skoro upečená, sliju skoro všechno sádlo, zvýším teplotu v troubě na 180 °C a stehna ještě půl hodiny dopékám. Během dopékání je několikrát důkladně potřu smetanou. Husa díky tomu bude mít úžasnou jemnou chuť a ze smetany se vytvoří skvělá omáčka.
Zatímco se husa dopéká, připravím lokše. Brambory uvařím ve slupce, oloupu je, nechám trochu vychladnout a nastrouhám je nebo rozmačkám šťouchadlem. Osolím a postupně přidávám mouku a zpracovávám těsto. Mouky je potřeba tolik, aby mělo těsto konzistenci podobnou jako těsto na bramborové knedlíky. Z hladkého těsta vyválím dva dlouhé válečky a postupně z nich ukrajuju kousky. Z každého v ruce udělám kuličku a na pomoučněném válu z ní válečkem rozválím tenkou kulatou placku velkou, jako bývají palačinky. Postupně je upeču na suché rozpálené železné plotýnce nebo v těžké litinové pánvi, až jsou na nich hnědé puchýřky. Husu jím s lokšemi, které si namáčím do husí šťávy.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.