4–6 porcí
Příprava: 20 minut Vaření: 20 minut Odležení: 15 minut
1 kg starších brambor
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
sůl
mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Brambory oloupu, nakrájím na menší kostky, zaliju vodou tak, aby byly ponořené, osolím a dám vařit. Když jsou uvařené (můžou být i lehce rozvařené), sliju vodu, ale ne všechnu, tak třetinu jí nechám, do ještě vřelých brambor proseju oba druhy mouky, hrnec zakryju poklici, schovám do peřin a nechám ho tam 15 minut, aby se mouka v horkých bramborách pěkně rozležela. Někdy je mouky potřeba trochu víc, záleží na množství škrobu v bramborách.
Vyndám z peřin, brambory s moukou rozšťouchám a vymíchám hladkou kaši. Pak tvaruju rukou kuličky velké asi jako vlašský ořech, dám je do velké mísy, posypu je mákem, moučkovým cukrem a zaliju rozpuštěným máslem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: