PŘIPRAVA: 8 SKLENIC O OBJEMU 750 ML - PŘÍPRAVA: 30 MINUT, ZAVAŘOVÁNÍ: 20 MINUT
1¾ l vody
250 g cukru
80 g soli
500 ml octa
3 kg okurek nakládaček
Do každé sklenice:
4 kolečka cibule
2 kolečka mrkve
10 hořčičných semínek
3 kuličky pepře
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
kopr, čerstvý
Postup přípravy
1. Nejdřív si připravím lák. Do hrnce naliju vodu, přidám cukr, sůl a ocet. Nechám přejít varem.
2. Okurky ponořím do vody ve velké nádobě a jemným kartáčkem je očistím, opláchnu a nechám oschnout. Připravím si sklenice: umyju je, a abych je zbavila případných bakterií, ponořím je do vody v hrnci a nechám přejít varem.
3. Na dno sklenice dám 2 kolečka cibule, okurky skládám do sklenic pečlivě, vertikálně. Navrch dám mrkev, 2 kolečka cibule, nasypu hořčičná semínka, pepř, bokový list, nové koření a malou snítku kopru. Do naplněné sklenice naběračkou naliju horký lák a ihned zavíčkuju.
4. Na dno velkého hrnce dám utěrku, postavím na ni zavíčkované sklenice, zaliju vodou do poloviny výšky sklenic a nechám při 80 °C sterilovat 20 minut. Pak sklenice vyndám, postavím je víčkem dolů a nechám vychladnout.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: