PŘIPRAVA: 1L - 10 MINUT, VAŘENÍ: 40 MINUT
kg jahod, zbavených stopek, rozpůlených a omytých
1 lžíce vody
1 vanilkový lusk
1 kg krupicového cukru
125 ml citronové šťávy
Postup přípravy
1. Dám do kastrolu nebo do hluboké pánve jahody a lžíci vody a na středním ohni vařím za občasného míchání 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.
2. Vanilkový lusk podélně rozříznu ostrým nožem a špičkou nože vyškrábu z obou půlek dřeň. Vanilkový lusk, dřeň, cukr i citronovou šťávu přidám k jahodám a míchám, až se cukr rozpustí. Směs přivedu k varu, stáhnu plamen a vařím 15–20 minut a průběžně stahuju lžící z povrchu džemu pěnu.
3. Vanilkový lusk vyndám a džem naliju do sterilizovaných sklenic, uzavřu je víčkem, sklenice otočím dnem vzhůru a nechám je tak, dokud džem nevychladne.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: