PŘIPRAVA: NA 3 SKLENICE O OBJEMU 500 ML, PŘÍPRAVA: 30 MINUT, VAŘENÍ: 55–65 MINUT
2 kg červené cibule
4 stroužky česneku
140 g másla
4 lžíce olivového oleje
140 g hnědého cukru
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
sůl a čerstvě namletý pepř
750 ml červeného vína
350 ml červeného vinného octa
200 ml portského vína
Postup přípravy
1. Cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchám a stáhnu plamen. Za občasného míchání vařím 35–40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.
2. Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20–25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechám chvíli chladnout a pak ji naplním do vyvařených sklenic, uzavřu je víčkem a obrátím dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici marmeláda vydrží 3 měsíce.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: