PŘIPRAVA: 25 MINUT / PRO 4 OSOBY / PEČENÍ: 10 MINUT
250 g hrubé mouky + mouka na vál
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli + do vody na vaření
1 vejce
200 g plnotučného tvarohu (nejlépe v kostce)
50–100 g másla, změklého
100 g povidel
Na ozdobu:
200 g perníku, nastrouhaného
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Postup přípravy
1. Do mísy nasypu mouku, promíchám ji s kypřicím práškem a solí, přidám vejce, tvaroh a vše spojím do těsta. Do něj pak na pomoučněném válu zapracovávám po částech máslo. Těsto bude krásně hladké a tvárné.
2. Do velkého hrnce dám vařit vodu a trochu ji osolím. Mezitím si udělám taštičky. Rozválím těsto asi na ½ cm silnou placku a rozkrájím ji na čtverečky. Na každý čtvereček dám lžičkou trochu povidel, přehnu ho tak, aby vznikl obdélníček. Okraje pečlivě zmáčknu prsty. Dávám pozor, aby povidla nikde nevytékala a při vaření se k nim nedostala voda.
3. Naplněné taštičky naházím do vroucí vody a 5–7 minut vařím. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. 4. Uvařené taštičky vyndám děrovanou naběračkou a rozdělím je na talíře. Nakonec je posypu perníkem, pocukruju a přeliju máslem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: