Mám dost světlý byt. Když upeču tuhle krůtu, osvětlí se ještě víc. Rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začnem blahem téct.
PŘIPRAVA: 30 MINUT PEČENÍ: ASI 2 HODINY / PRO 6 OSOB
1–2 lžíce olivového oleje
2 krůtí stehna, celkem asi 1½ kg
15 šalotek nebo malých žlutých cibulí (celkem cca 750 g), oloupaných, ale v celku
2 stroužky česneku, oloupané, ale v celku
200 ml drůbežího vývaru
400g konzerva rajčat
4 snítky tymiánu
2 bobkové listy
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
1. Zatímco zahřívám troubu na 220 °C, rozpálím na plotně olej v kastrolu vhodném do trouby. Krůtí stehna omyju, osuším, osolím a v kastrolu je opeču ze všech stran dohněda, trvá to 3–4 minuty z každé strany. Pak je vyndám a dám stranou.
2. Stáhnu trochu plamen, na olej vhodím šalotky nebo cibuli a opékám ji asi 10 minut, až začnou karamelizovat. Přidám česnek, ještě asi minutu opékám, pak do kastrolu vliju vývar, rajčata a přidám bobkové listy. Pak dám do kastrolu maso, osolím, opepřím a pokryju tymiánem. Kastrol přiklopím a dám ho do trouby.
3. Dusím 30–45 minut při 220 °C, pak teplotu snížím na 180 °C a peču ještě 1½–2 hodiny, podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem pečení sundám z kastrolu poklici a stehna občas přeliju vypečenou šťávou. Ke krůtím stehnům podávám nejčastěji bramborovou kaši nebo je jíme jen s čerstvým pečivem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: