0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

KOBLIHY

PŘIPRAVA: 20 KOBLIH/30 MINUT, KYNUTÍ: 1 HODINA, SMAŽENÍ: 30 MINUT
30 g droždí
500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení
40 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
250 ml oleje na smažení
moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení
Postup přípravy
1. Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci mouky a cukru, zaliju trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny.
2. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně, jeden po druhém, vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, zbylou mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto, na kterém se dělají puchýřky. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout necelou hodinu.
3. Pomoučím si vál a vyválím na něm z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou s ostrou hranou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a je přiložím na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Okraje jsou hladké a pevně spojené. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám tak čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. Z posledního zbytku vyválím po dvou válečcích, spletu do pletánku a smažím bez náplně.
4. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.