PŘIPRAVA: 15 MINUT, VAŘENÍ: 25 MINUT / PRO 6–8 OSOB
2 hrsti sušených hub
4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
2 mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
1 celý celer, oloupaný a přepůlený
1 celá cibule, oloupaná
1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
sůl a pepř
1 kostka bujonu (nemusí být)
50 g másla
50 g mouky
majoránka podle chuti
2 stroužky česneku (nemusí být)
1 vejce
čerstvá petržel
Postup přípravy
1. Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a 1,5 litru vody. Přidám předvařené sušené houby is vodou, ve které se vařily, a bujon. Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.
2. Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: