Nejjemnější paštika, která po prvním ochutnání vyžene pomyšlení na jinou. Pozor, je prudce návyková.
PŘIPRAVA: 40 MINUT CHLAZENÍ: 2 HODINY / PRO 8 OSOB
30 g másla
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku, drcené
1 lžíce tymiánových lístků
80 ml brandy
250 g másla, změklého + trochu na vymazání formy
1 kg kuřecích jater, očištěných
85 ml smetany na vaření
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
2 lžičky kuliček růžového pepře
2 lžičky kuliček zeleného pepře
2 lžičky kuliček černého pepře
Postup přípravy
1. Rozehřeju 30 g másla a olej ve velké pánvi na středním ohni. Přidám cibuli, česnek a tymián a smažím 2 minuty doměkka. Přidám játra a další minutu je opékám. Do pánve vliju brandy a dusím, až se všechna tekutina odpaří. Játrovou směs rozmixuju s 250 g másla a smetanou dohladka. Podle chuti přidám sůl a čerstvě namletý pepř a vše propasíruju přes jemné sítko. Pak paštiku přendám do lehce vymazané formy na srnčí hřbet (11 × 30 cm) nebo dvou menších. Zakryju a nechám chladit 2 hodiny v lednici.
2. Pepřové kuličky lehce podrtím v hmoždíři. Před podáváním vyklopím paštiku z formy a posypu ji barevným pepřem.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: