0 ks
Nákupní košík je prázdný.
Cena celkem s DPH
0 Kč

LOTRINSKÝ QUICHE S CHŘESTEM

Tenhle koláč začali péct Francouzi v době, kdy ve vsi byla jen jedna pekárna. Roztopili pec, a než byla dost horká na chléb, šoupli tam svůj slaný koláč. Spolu pekli, spolu jedli, spolu byli.

PŘIPRAVA: 30 MINUT PEČENÍ: 45 MINUT / PRO 6-8 OSOB
175 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Náplň:
200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
50 g gruyèru
100 g zeleného chřestu
200 ml crème fraîche
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce, prošlehaná
sůl a čerstvě namletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy
1. Těsto na quiche nejradši připravuju v robotu. Dám do něj mouku, máslo, žloutek, sůl, 4 lžíce studené vody a krátce promixuju dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypu ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojím do těsta. Pracuju rychle a příliš těsto nehnětu, protože by pak bylo moc tuhé.
2. Předehřeju troubu na 200 °C. Těsto vyválím dotenka na pomoučněném válu. Namotám si ho na váleček, rozvinu ho do formy a prsty vtisknu. Přečnívající těsto ustřihnu nůžkami. Těsto propíchám vidličkou a dám ho na 10 minut chladit do lednice.
3. Na těsto položím kus pečicího papíru, vsypu na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dám do trouby. Peču 15 minut, pak sundám fazole a pečicí papír a peču ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
4. Mezitím si připravím náplň. Slaninu opékám asi minutu v pánvi, až se trochu vypeče. Vypečený tuk sliju a ještě chvilku opékám, aby slanina začala hnědnout. Vyndám ji na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Tři čtvrtiny sýru nakrájím na kostičky, zbytek nastrouhám. Nakrájený sýr na kostky a slaninu nasypu na upečené těsto. Chřest povařím 3–5 minut v osolené vodě, pak ho zchladím ve studené vodě.
5. V misce promíchám crème fraîche se smetanou a prošlehanými vejci. Ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směsí přeliju slaninu a sýr ve formě, povrch ozdobím chřestem a posypu nastrouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížím na 190 °C. Peču 25 minut, až náplň zpevní a začne zlátnout. Než quiche vyndám z formy, nechám ho trochu vychladnout. Je dobrý teplý i studený.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu:

DITA P. DĚTEM

DITA P. DĚTEM

Nová kuchařka Dětem. Jídla pro děti, která chutnají i dospělým.
ZLATO A PLATINA

ZLATO A PLATINA

Slavnostní servis, který vás povede velkými okamžiky života.
VYŠÍVANÝ PORCELÁN

VYŠÍVANÝ PORCELÁN

Pohrajte si s jejich kombinacemi. Mák se Stehem? Nebo Pruh s Lodičkami?
BROŽE DITY P.

BROŽE DITY P.

Jsou zemité a křehké zároveň. Dají se nosit na klopě kabátu, na tričku, na plavkách, na džínách nebo připnuté na kabelce.