Pro 6–8 osob / Příprava 30 minut / Pečení 45 minut
175 g hladké mouky 100 g studeného másla, nakrájeného na kousky 1 žloutek špetka soli 4 lžíce studené vody Náplň 200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky 50 g gruyèru 100 g zeleného chřestu 200 ml crème fraîche 200 ml smetany ke šlehání 3 vejce, prošlehaná sůl a čerstvě namletý pepř špetka nastrouhaného muškátového oříšku
1. Těsto na quiche nejradši připravuju v robotu. Dám do něj mouku, máslo, žloutek, sůl, 4 lžíce studené vody a krátce promixuju dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypu ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojím do těsta. Pracuju rychle a příliš těsto nehnětu, protože by pak bylo moc tuhé. 2. Předehřeju troubu na 200 °C. Těsto vyválím dotenka na pomoučněném válu. Namotám si ho na váleček, rozvinu ho do formy a prsty vtisknu. Přečnívající těsto ustřihnu nůžkami. Těsto propíchám vidličkou a dám ho na 10 minut chladit do lednice. 3. Na těsto položím kus pečicího papíru, vsypu na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dám do trouby. Peču 15 minut, pak sundám fazole a pečicí papír a peču ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý. 4. Mezitím si připravím náplň. Slaninu opékám asi minutu v pánvi, až se trochu vypeče. Vypečený tuk sliju a ještě chvilku opékám, aby slanina začala hnědnout. Vyndám ji na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Tři čtvrtiny sýru nakrájím na kostičky, zbytek nastrouhám. Nakrájený sýr na kostky a slaninu nasypu na upečené těsto. Chřest povařím 3–5 minut v osolené vodě, pak ho zchladím ve studené vodě. 5. V misce promíchám crème fraîche se smetanou a prošlehanými vejci. Ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směsí přeliju slaninu a sýr ve formě, povrch ozdobím chřestem a posypu nastrouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížím na 190 °C. Peču 25 minut, až náplň zpevní a začne zlátnout. Než quiche vyndám z formy, nechám ho trochu vychladnout. Je dobrý teplý i studený.