PŘIPRAVA: 45 MINUT / PRO 8–10 OSOB / PEČENÍ: 25 MINUT
175 g polohrubé mouky
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
175 g másla, změklého
175 g krupicového cukru
3 vejce
800 ml smetany ke šlehání
4 lžíce jahodového džemu
800 g jahod, omytých, zbavených zelených stopek a překrojených napůl (pár si jich nechám celých na ozdobu)
Postup přípravy
1. Dvě kulaté formy o průměru 18 cm vymažu máslem a vyložím pečicím papírem. Předehřeju troubu na 180 °C. Do velké mísy proseju mouku s práškem do pečiva, přidám máslo, cukr a vejce a elektrickým šlehačem všechno důkladně smíchám. Vzniklé těsto rozdělím rovnoměrně do dortových forem a rozetřu ho. Peču 25 minut, nebo tak dlouho, aby špejle zapíchnutá do středu dortu zůstane po vytažení čistá.
2. Upečené korpusy nechám ve formě trochu vychladnout, pak je opatrně vyndám a počkám, až vychladnou úplně. Pilkovým nožem nebo nití stejně jako knedlíky rozříznu oba korpusy vodorovně na poloviny. V míse ušlehám smetanu dotuha.
3. Jeden plát dortu položím na servírovací talíř a potřu ho lžící džemu, částí šlehačky a ozdobím částí jahod. Přiklopím ho dalším plátem, jemně ho přitisknu a zdobím stejným způsobem jako plát první. Stejně to udělám i se třetím plátem. Poslední plát potřu zbývajícím džemem, šlehačkou a ozdobím zbylými půlkami jahod a několika celými jahodami.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: