Je mi tak dobře! Úplně nejvíc… „Viním“ za to krásné léto. Taky sebe, že jsem přestala pracovat jako šílená. Taky Davídka, který si mě užívá, když spolu lítáme po hřišti, hrajeme fotbal a já ho nechám, ať si kamkoliv obleče spidermanský obleček nebo cokoliv se mu líbí. A „viním“ za tu radost taky naše večeře o sedmé. Nebylo to tak vždycky.

Dita Pecháčková v poli Dita Pecháčková v poli

Nemůže to být dávno, když můj muž nad míchanými vajíčky k večeři řekl: „Hele, všichni mi tě závidějí, že prej se mám, když mám tu Ditu P.“ Neodpověděla jsem na tu ironii ani větu. Tedy jen jednu: „Zítra v sedm u stolu.“

Náš svět se „zítra“ zastavil. A zastavuje se každý večer v sedm.

Dita Pecháčková se dívá na hodinky

Za minutu sedm sundám zástěru, na stole je prostřeno, vždycky hezky, na mém-našem Vyšívaném porcelánu. V té chvíli slyším Marka skopávat boty z nohou v hale: “Co to tu voní“ a pozoruju Davídka, jak se šikovně šplhá na svoji židličku. Vykládám vám tyhle obyčejné věci, které máte zavedené nejspíš u vás doma taky. My jsme je měli jen někdy. Donedávna jedl Davídek kašičky, já “něco z ledničky” a Marek, co zbylo z neděle nebo nějakou rychlovku. Každý jindy a sám u stolu. Jeden rýpanec nad smaženými vajíčky mě probudil. Mám přece tenhle krásný rituál pod kůží odjakživa!

Prostřený stůl v poli

Nevím, jestli „od jak živa“, to si nepamatuju, ale už od tří let vím, že za pět minut půl páté jsme s mámou a pak i s Marikou stály na zastávce autobusu 190 a přesně v půl na ní vystoupil táta. Přijel z práce. Na ramenu mu visela taková hnědá taška… šli jsme na kola, opékat buřty, sjíždět na pekáči z umělých kopců, co na Jižním Městě rostly z vyhloubených základů paneláků. A pak jsme šli domů.

Asi to nebylo v sedm, jako teď u nás, protože na Večerníček už jsme se dívaly s Marikou v pyžamkách. Máma musela mít večeři už připravenou předem, i když to nebyly žádné složitosti: francouzské brambory, lívanečky, bramboračka a tak. Pro mě ty společné večeře tehdy nebyly kdovíco. Seděla jsem vedle táty a řeči při jídle mě moc nebavily. Chtělo se nám s Marikou spíš řehtat, pošťuchovat se pod stolem a vůbec… Až když jsem vyrostla a vzpomínám na tu dobu, vím, jaký měly ty naše rituální večeře smysl: dávaly nám všem čtyřem jistotu, jsme spolu u stolu teď a zítra zase. Jsme doma. Je jedno, co se děje venku, protože máme večeři na talířích s pomněnkami, na červeném prostírání, je tu teplo a legrace.

Tak je to i u nás doma na Letné nebo na chalupě. Až teď.

Sedíme spolu, Davídek si bude jako já celý život pamatovat, že jedl z talíře „s hodně kytičkama modrýma“, že seděl v čele stolu a z jedné strany měl mámu a z druhé tátu. A já si užívám té naší nové kotvy uprostřed světa až tak, že náš stůl tajně odtáhnu na kárce do polí, uvařím a prostřu mezi obilím. To jsem fakt udělala a pak - těsně před sedmou - jsem zavolala klukům: Poběžte, čekám na vás u křížku.

Je mi tak dobře! Úplně nejvíc…

Dita Pecháčková u prostřeného stolu v poli Prostřený stůl v poli
Bruschetty s rajčaty

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Bruschetty s rajčaty

Ucítíte pravou Itálii, to vám slibuju. Tyhle krásné „chlebíčky“ bohatě postačí k letní večeři třeba po lehké polévce.

  • 6–8 porcí
  • Příprava 20 min
  • světlý italský venkovský chléb, nakrájený na 2 cm plátky
  • extra panenský olivový olej
  • jemná mořská sůl
  • 1 kg hodně zralých až přezrálých rajčat ze zahrady nebo farmářského trhu, které nikdy nebyly v lednici

Rozpálím gril v troubě. Chleby rozložím na plech a po obou stranách je lehce opeču. Někdy je opeču na grilovací pánvi, ale úplně nejlepší je to na mřížce nad žhavým popelem.

Hned, jak jsou opečené, poliju je tenkým pramínkem nejlepšího olivového oleje. Já mám ráda hodně štiplavý, co skoro pálí v krku a voní jako čerstvě posekaná tráva. Pak chleby lehce posypu jemnou mořskou solí.

Rajčata nechám dvě a více hodin prohřát na slunci. Nakrájím je na malé kousky a navrstvím na horké bruschetty, nebo je podávám vedle v malých mističkách. Každý si je pak podle chuti osolí.

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Pesto je moje milované a taky klidně řeknu, že je nejlepší na světě. Naučila jsem se ho v Itálii, kde roste bazalka na dohled k moři a tam ho opravdu umějí.

  • 4 porce
  • Příprava 15 min
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 2 velké hrsti bazalky, omyté a osušené
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce pecorina, nastrouhaného najemno
  • 6 lžic parmazánu, nastrouhaného najemno
  • špetka mořské soli

V hmoždíři utřu piniové oříšky na hladkou pastu. Přidám česnek a znovu třu dohladka. Přidám špetku soli a bazalkové lístky a znovu třu. Když bazalka začne pouštět zelenou tekutinu, vliju olivový olej a pokračuju ve tření, až se olej vstřebá. Nakonec přidám oba sýry a míchám tak dlouho, až vznikne krémové pesto.

A používám ho na všechno možné, mažu si ho na chleba, přidávám ho do salátového dresinku, potírám s ním brambory při pečení, ale nejradši ho mám stejně s těstovinami.

Salát s jahodami a karamelizovanými ořechy

Salát s jahodami a karamelizovanými ořechy

Čekala jsem, že moji kluci budou říkat: jé, co to je – jahody a lupení. Řekli, ale mísu se salátem vyjedli do dna.

  • 4–6 porcí
  • Příprava 20 min
  • Na karamelizované pekanové ořechy:
  • 2 lžíce másla
  • 110 g pekanových ořechů, můžou být i vlašské ořechy
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • malá špetka soli
  • Na makový dresink:
  • 60 ml olivového nebo avokádového oleje
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce makových semínek
  • 1 malá lžička dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • Na salát:
  • 200 g baby špenátu nebo jakýchkoliv zelených salátů, skvělé je dát aspoň dvě hrsti rukoly
  • 500 g zralých nejlépe právě utržených jahod, omytých a nakrájených
  • 1 zralé avokádo, nakrájené na tenké plátky nebo na malé kousky
  • 1/2 červené cibule, nakrájené na velmi tenké plátky
  • 110 g čerstvého kozího sýru

Nejprve si připravím karamelizované pekanové ořechy. Na pánvi s těžkým dnem nechám na středním plameni rozpustit máslo. Přidám pekanové ořechy a pořádně promíchám. Přisypu tmavý cukr a špetku soli a míchám, až se cukr rozpustí a obalí pekanové ořechy. Nakonec je rozprostřu na pečicí papír a nechám vychladnout.

Mezitím si připravím dresink. Všechny přísady spolu pečlivě prošlehám a dám zatím stranou.

Do velké mísy dám přísady na salát kromě kozího sýru, přiliju dresink a pečlivě promíchám. Salát posypu kousky kozího sýru, karamelizovanými pekanovými ořechy a podávám.

Pistáciový dort s jahodami

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Pistáciový dort s jahodami

Pro vás, kteří milujete změnu, a to hodně překvapivou, bude tenhle dort velkou rozkoší. Dočkáte se totálně boží směsi chutí, která – jak u dortů musí být – chutná sladce a někde v pozadí ucítíte cosi zvláštního, nového. To ty pistácie!

  • 8 porcí
  • Příprava 25 min
  • Pečení 25 min
  • 200 g vyloupaných nesolených pistácií + na ozdobu
  • 120 g másla + na vymazání formy
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce medu
  • jahody na ozdobu
  • máslo na vymazání formy

Troubu předehřeju na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem.

Do robotu dám pistácie, máslo, 100 g krupicového cukru a vanilkový cukr a asi minutu mixuju, až vznikne hladká pasta. Pak po jednom přidávám žloutky a pokaždé promíchám. Pak pistáciovou směs přendám do velké mísy.

Do velké mísy dám bílky a šlehám tak dlouho, až začnou pěnit. Přidám sůl a pokračuju ve šlehání. Postupně přidávám zbývajících 30 g cukru a šlehám, až vznikne pevný hladký sníh, který opatrně vmíchám do pistáciové směsi.

Vzniklé těsto naliju do připravené formy a peču asi 25 minut. Vyndám z trouby, nechám 10 minut vychladnout ve formě, pak korpus opatrně vyndám a na mřížce nechám vychladnou úplně.

Do další mísy naliju smetanu a ušlehám z ní šlehačku. Tu pak promíchám s medem.

Korpus potřu šlehačkou, ozdobím jahodami a nasekanými pistáciemi.

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Na moji klasiku nikdy nezapomenu, věřím totiž, že léto by bez ní nezačalo. A ono nás hned po té naší krásné večeři poctilo žhavým zapadajícím sluníčkem.

Naše večeře o sedmé vždycky servíruju na obědových
 sadách. A střídám je, nebo různě kombinuju.

A protože vám taky přeju tak hezké večeře, posílám vám slevu 10 % na všechny sady Oběd, která platí do 17. 9. 2017 do půlnoci. Ať vám na nich chutná.