Ono se jednou všechno propojí - třeba přes palačinky. Pořád cítím vůni másla a cukru, když mi babička opékala k snídani „krajkový“ palačinky.
A teď je to na mě:  náš klouček Davídek mě klidně vzbudí v pět ráno a řekne: „Mami, pačinky!“ A já letím, protože vím…

Dita Pecháčková se synem

…že taková krajka, kterou moje stará babička dokázala upéct po okruhu palačinek, může  být osudová.

Budu vám vyprávět o jednom starodávném svatebním závoji, který mi prý ležel už přes kolébku, kam mě položili svázanou v povijanu. Musel se už tehdy dotknout mojí tváře, protože si pamatuju závan té nejjemnější tkaniny… Závoj krásně vyšívaný, starodávný a taky památečný - to jsem se dozvěděla, až po tom průšvihu.  Způsobily jsme ho se starou babičkou, jak se v Humpolci říkalo mojí prababičce.

Ta mi každé ráno o prázdninách vařila na snídani krupičkovou kašičku, ve které jsem tvořila řeky z másla a nechávala si to nejlepší nakonec: prostřední ostrov, na kterém bylo nejvíc čokolády a cukru. Jakmile mi ovšem babička prozradila, že existují palačinky, brázdění v kaši jsem rychle opustila. Nastala nová snídaňová etapa mého života: palačinková.

Dita Pecháčková v zrcadle

Babička každé ráno v nažehlené zástěře nastoupila k plotně a naběračkou vykroužila nádhernou palačinku. Každá měla po obvodu lem jako krajkovou sukničku. Než ji stará babička srolovala, namazala ji nekonečnými variantami náplní: marmeládou, tvarohem, pribináčkem, nutelou ze západního Německa… A pak ji smotala tak, aby na obou koncích byly bohaté, vrstvené sukničky.  Tehdy se to stalo.

Letěla jsem do skříně, kde hluboko za damaškovými cíchami, ležel krajkový závoj schovaný v průhledné krabičce. Rozprostřela jsem ho vedle talíře s palačinkami a pokusila se smotat z jeho okrajů sukničku, jakou nosily babiččiny palačinky. Moc to nešlo. Tak jsem vzala panenku Mášu a motala ji krajku kolem těla. „Ditunko, to by byla krásná suknička, co?“,  řekla babička a já přinesla nůžky. Babička mi vždycky, ale vždycky splnila všechno, co jsem si přála. Dřív, než jsem jí to stačila říct. Takže rozšmikala ten závoj na cimprcapr, všila gumičku a sukně Máše totálně slušela.

Jen ty slzy v očích mámy, když tu „krásu“ viděla, jsem pochopila za mnoho let. Ona tehdy jen řekla: „Měl to být tvůj svatební…“

Vdala jsem se bez závoje. A s věčnou láskou k palačinkám s krajkovou sukničkou.

Palačinky s cukrem a citronem

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Palačinky s cukrem a citronem

Tyhle palačinky mají v sobě sílu životabudiče. Jsou sladké i kyselé, tenounké a syté. Jakoby mě někdo hladil po vlasech ráno v posteli a říkal: bude líp! Určitě.

  • 16-24 palačinek
  • Příprava 10 min
  • Odležení 2 hod
  • Opékání 20 min
  • 4 větší vejce
  • 550 ml plnotučného mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 60 ml rozpuštěného másla
  • přepuštěné máslo na opékání palačinek
  • moučkový cukr a citron k podávání

V robotu nebo ručně metličkou prošlehám nejdřív vejce s mlékem, přisypu mouku, cukr a sůl a znovu prošlehám. Nakonec vmíchám rozpuštěné máslo. Připravené těsto dám do lednice a nechám ho dvě hodiny odpočinout.

Na středním plamenu si rozehřeju nepřilnavou pánev a rozpustím v ní asi lžíci přepuštěného másla. Když ho nemám, použiju klasické máslo. Rozpuštěné máslo si přeliju z pánve do malé mističky a před každou palačinkou si pánev lehce potřu mašlovačkou.

Těsto vyndám z lednice, ještě jednou ho důkladně promíchám. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím asi 2–3 minuty, pak palačinku obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta.

Hotové palačinky popráším cukrem a pokapu citronovou šťávou.

Čokoládové palačinky s vanilkovou šlehačkou

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Čokoládové palačinky s vanilkovou šlehačkou

Tyhle jsou pro mě sváteční. Počkám si na chvíli, kdy jimi můžu někoho překvapit, okouzlit, udělat prostě radost. A ono to funguje. Zkuste!

  • 12 palačinek
  • Příprava 20 min
  • Odležení 20 min
  • Opékání 20 min
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa, prosátého
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 větší vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany na vaření
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání
  • Na karamelovou omáčku:
  • 250 ml smetany na vaření
  • 150 g másla
  • 170 g tmavého cukru
  • špetka soli
  • Na vanilkovou šlehačku:
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku

Nejprve si připravím karamelovou omáčku. Do menšího kastrolu naliju smetanu, přidám máslo, cukr, sůl a na menším plamenu míchám, až se cukr rozpustí. Zvýším plamen, přivedu k varu a vařím 8–10 minut, až vznikne hustá karamelová omáčka. Sundám z plamene a nechám trochu vychladnout.

V míse promíchám mouku, cukr a mletý zázvor. V jiné míse prošlehám vejce, mléko a smetanu a pak k nim postupně zašlehám směs mouky, cukru a zázvoru. Hladké těsto na palačinky nechám 20 minut odpočinout.

Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím 2–3 minuty, pak palačinku prsty obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta. Palačinky pokládám na sebe a přikryju je čistou utěrkou, aby nevychladly.

Na vanilkovou šlehačku ušlehám smetanu, cukr a vanilková semínka téměř dotuha.

Každou palačinku potřu šlehačkou, složím do trojúhelníku a lehce poliju karamelovou omáčkou.

Ječné palačinky s domácí nutelou

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Ječné palačinky s domácí nutelou

Tenhle recept neznám dlouho. To jsem jen podlehla – a ráda – řečem, jak jídlo „dělá“ tělo i duši. A k tomu dobrou náladu a pocit. Jo, dělá, už to vím. Měly by se jmenovat Veselé palačinky.

  • 10 palačinek
  • Příprava 25 min
  • Odležení 30 min
  • Opékání 20 min
  • 600 ml rostlinného nebo kravského mléka
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 220 g ječné mouky
  • špetka soli
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání
  • dvě hrstí opražené směsi ořechů k podávání
  • Na domácí nutelu:
  • 425 g lískových ořechů
  • 140 g mandlí
  • 35 g kokosového nebo tmavého cukru
  • 110 g přepuštěného másla
  • 50 g kokosového oleje
  • 1/2 lžičky jemné soli
  • 65 g kakaa
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Začnu domácí nutelou. Ořechy a mandle rozprostřu na plechu a dám je do trouby předehřáté na 180° C. Peču je 10–15 minut, až začnou lehce hnědnout, během pečení je několikrát promíchám. Pěkně opražené ořechy a  mandle přendám do čisté utěrky, pěkně je do ní zabalím a třu je tak dlouho, až je zbavím skoro všech slupek.

Do velké pánve nasypu kokosový cukr a na středním plamenu ho za občasného opatrného míchání nechám rozpustit. Trvá to asi 5–10 minut.
Pak do pánve přisypu ořechy a mandle, promíchám, aby se rozpuštěným cukrem pěkně obalily, přesypu je na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně je rozprostřu a nechám vychladnout.

Do robotu nasypu ořechy a mandle, přidám přepuštěné máslo, kokosový olej, sůl a mixuju, až vznikne hladká a krémová směs, trvá to 8–10 minut. Přidám kakao a mixuju, až se úplně zapracuje. Nakonec krátce přimixuju vanilkový extrakt.

Hotovou nutelu přendám do skleniček s uzávěrem a co nespotřebuju hned, uložím na tmavé, chladné a suché místo, kde vydrží i několik týdnů. V lednici dokonce několik měsíců.

Na palačinkové těsto smíchám mléko s žloutky, moukou a solí. Vznikne tekuté těsto, které dám na 30 minut odležet do lednice.

Pak z bílků ušlehám sníh a opatrně ho vmíchám do těsta.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a tuk nechám na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím 2–3 minuty, pak palačinku prsty obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta. Palačinky pokládám na sebe a přikryju je čistou utěrkou, aby nevychladly.

Nakonec každou palačinku namažu domácí nutelou, zaroluju a posypu opraženými ořechy nasekanými nahrubo.

Pohankové galetky se šunkou a vejcem

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Pohankové galetky se šunkou a vejcem

Až se mě zeptáte O čem sní muži, odpovím vám tímhle receptem. Jsou v něm vmíchané všechny ingredience, které umějí uspokojit touhu a vytvořit ze snů realitu. Není to nejvíc?

  • 15-20 galetek
  • Příprava 20 min
  • Odležení přes noc
  • Opékání 20 min
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání palačinek
  • Na náplň 1 palačinky:
  • 15 g sýru Gruyére nebo Comte
  • 1 vejce
  • 25 g šunky
  • čerstvě mletý pepř

Mléko promíchám s vejci, přisypu pohankovou mouku a sůl, promíchám a nechám přes noc odpočinout v lednici.

Ráno těsto vyndám a nechám ho dojít na pokojovou teplotu.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi a smažím 2–3 minuty.

Když je povrch galetky suchý, posypu ho sýrem a na sýr rozklepnu vejce. Nakonec ještě přidám natrhanou šunku. Přikryju pánev pokličkou, aby sýr roztekl a bílek ztuhnul. Odkryju pánev, přeložím okraje galetky do středu, opatrně přendám na talíř a posypu pepřem. Totéž udělám se zbytkem těsta. Čas od času těsto promíchám, pohanková mouka ráda klesá ke dnu.

Palačinky se zázvorem, smetanou a džemem

Líbí se vám moje nádobí?
Klikněte.

Palačinky se zázvorem, smetanou a džemem