Na 10 porcí / Příprava 45 minut / Pečení 55 minut / Chlazení: přes noc + 30 minut
1. Máslem vymažu kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, dno vyložím pečicím papírem a taky ho lehce pomažu máslem. Sušenky rozmixuju najemno, přendám je do mísy, přiliju máslo a vidličkou promíchám. Sušenkovou hmotu namačkám do formy tak, aby se rovnoměrně rozprostřela po dně i stěnách. Formu dám do mrazáku a 10 minut chladím. Mezitím rozehřeju troubu na 150 °C, vyndám formu
z mrazáku a peču 10 minut. Korpus pak nechám vychladnout.
2. Teplotu v troubě zvýším na 180 °C na pečení čokoládového těsta. Připravím si vodní lázeň: nad hrnec s mírně bublající vodou postavím žáruvzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny, do misky nalámu čokoládu, přidám máslo a za občasného míchání nechám rozpustit. V další misce promíchám 60 ml vlažné vody s kakaem, solí a vanilkovým extraktem a dám zatím stranou. V robotu nebo ručním šlehačem šlehám žloutky s tmavým cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Přidám rozpuštěnou čokoládu a pečlivě promíchám. Přiliju směs vody, kakaa a vanilkového extraktu, krátce prošlehám, až se vše promíchá.
3. V další míse ušlehám do polotuha bílky, pak postupně za stálého šlehání přisypu krupicový cukr a ušlehám pevný, lesklý sníh. Po částech ho opatrně vmíchám do žloutkovo-čokoládové směsi. Těsto přendám do vychladlého sušenkového základu, rovnoměrně ho rozetřu a peču 38–42 minut, až bude náplň po okrajích pevná a uprostřed se bude ještě lehce chvět. Nechám vychladnout, pak formu zabalím pevně do potravinářské fólie a dám ji vychladit do lednice na 3 hodiny nebo radši přes noc.
4. Pak si uvařím pudink. V hrnci promíchám cukr, kakao, škrob a sůl. Přidám žloutky a vše důkladně promíchám – vznikne poměrně hustá hmota. Postupně do ní všlehám mléko. Na středním ohni přivedu za stálého míchání k varu, stáhnu plamen, vařím 30 sekund, sundám z plotny a naliju do mísy. Do směsi přidám máslo, nasekanou čokoládu, vanilkový extrakt a míchám, až se čokoláda rozpustí. Pokud mám pocit, že pudink není úplně hladký, propasíruju ho přes jemné síto. Nechám ho 15 minut chladnout, pak mísu s pudinkem přetáhnu potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku – neudělá se tak škraloup. A dám ho chladit do lednice nejméně na 3 hodiny nebo také přes noc.
5. Dort a pudink vyndám z lednice, pudink promíchám, naliju ho na dort, rovnoměrně rozetřu a dám dort na 30 minut vychladit do lednice.
6. Mezitím ušlehám v míse smetanu do polotuha, přisypu cukr a vyšlehám tuhou šlehačku. Dort vyndám z lednice a šlehačku na něj rovnoměrně rozetřu. Dort vyndám opatrně z formy a podávám.