Na 8–12 porcí / Příprava 20 minut / Pečení 1 hodina / Chlazení: přes noc
Na korpus 55 g pekanových ořechů 115 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy 190 g zázvorových sušenek, nadrcených Na náplň 340 g smetanového krémového sýra, pokojové teploty 150 g krupicového cukru 150 g tmavého cukru 5 velkých vajec, pokojové teploty 360 g dýňového pyré (viz Tip) 180 ml smetany ke šlehání 1½ lžičky skořice Na ozdobu 150 g bílého jogurtu s obsahem tuku min. 10 % 70 ml smetany ke šlehání ½ lžičky moučkového cukru
1. Nejprve opražím pekanové ořechy. Troubu rozehřeju na 180 °C. Pekanové ořechy rovnoměrně rozprostřu na plech a dám je na 15 minut do trouby, aby se lehce opražily a rozvoněly. 2. Teplotu v troubě snížím na 160 °C a připravím si korpus. V misce smíchám máslo s nadrcenými sušenkami a nasekanými pekanovými ořechy. Kulatou dortovou formu o průměru 25 cm vymažu máslem a na dno prsty natlačím sušenkový základ. Peču 10 minut, pak vyndám z trouby a nechám vychladnout. 3. Na náplň pomalu promíchám v robotu krémový sýr, až je úplně hladký. Postupně přidávám oba druhy cukru a stále míchám. Pak po jednom přidávám vejce a stále míchám. Vmíchám dýňové pyré. Aby byla náplň opravdu hladká, zastavím občas robot a stěrkou setřu krém z okrajů a ze dna a promíchám. Nakonec vmíchám smetanu a skořici. 4. Náplň vliju do připravené formy a peču asi hodinu, až jsou okraje dortu pevné a uprostřed se ještě lehce chvěje. Na konci pečení troubu vypnu, otevřu dvířka, s pomocí vařečky nechám dvířka mírně otevřená a dort nechám ještě asi hodinu v troubě. Pak ho přesunu do lednice, kde ho nechám přes noc vychladit. 5. Připravím si krém na ozdobu. Jogurt promíchám se smetanou, cedník vyložím plátýnkem, položím ho na mísu, do cedníku dám směs jogurtu a smetany a nechám v lednici přes noc vykapat. Ráno vzniklou směs promíchám s cukrem, potřu jí rovnoměrně povrch dortu a dám ještě na chvíli chladit do lednice. Dort vyndám 15 minut před podáváním.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.